Blaty kuchenne
Nowości 2022
D1098 SM
Trawertyn tiramisu
D1100 SM
Trawertyn biscotto
D1103 SM
Terrazzo marrone
D1104 SM
Terrazzo cassata
Unikolory
U8685 KM
Biel alpejska
U8681 KM
Biały Alaska
U164 KM
Antracyt
K101 KM
Biały
Drewnopodobne
D1037 KM
Stiuk antyczny
D1040 MX
Sosna zimowa
D1042 WG
Sosna letnia
D1031 MX
Sosna jesienna
Fantazyjne
D4415 OV
Neapolis jasny
D4417 OV
Neapolis czekoladowy
D4416 OV
Neapolis antracytowy
D1032 SK
Miedziany zmierzch
Drewno egzotyczne
D1306 SQ
Korzeń
D2298 MT
Trawa morska
D2227 SM
Wenge
Kamienne
D1084 IS
Tamura
D1084 OV
Wiąz szary ciemny
D1088 SA
Wezuwiusz
D4443 BT
Tokio
Struktury
SQ
Połysk
MT
Struktura matowa
SM
Struktura gładka (półpołysk)
PE
Struktura perlista (skórka pomarańczy)
Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.
Zalety:
- odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia
z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno –
i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne, - odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
- odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
- odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.
Zastosowanie:
- do produkcji mebli,
- jako elementy wykończenia wnętrz np.: blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki..
Ważna uwaga!
Każda mechaniczna ingerencja (frezowanie, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnie, aby po zakończonej obróbce miejsce frezowania czy cięcia natychmiast zabezpieczyć przed wilgocią, przy użyciu środków dostępnych w handlu, np.: silikony. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.
Świadectwa i certyfikaty:
- Atest Higieniczny nr HK/B/0763/01/2009, potwierdzający Klasę Higieny E1,
- Świadectwo Jakości Zdrowotnej HŻ/D/01802/12, wydane przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie,
- Klasyfikacja Ogniowa wydana przez ITB w Warszawie – klasa D – s2, d0,
- Atest Higieniczny nr 143/779/158/2009, potwierdzający Klasę Higieny E1 (dot. Obrzeży do blatów).